Unstoppable Mind
Welcome to the forum! Join here!

Unstoppable Mind

WELCOME to JAPAN AND KOREA FORUM
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Sistemul şcolar în Coreea de Sud si lucruri bizare despre acesta

Go down 
AuthorMessage
Alethia Spitz
Admin
Admin
avatar

Sex Sex : Male
Mesaje Mesaje : 5660
Puncte Puncte : 18518
Reputatie Reputatie : 16
Varsta Varsta : 31
Localizare Localizare : Braila

PostSubject: Sistemul şcolar în Coreea de Sud si lucruri bizare despre acesta    Fri May 05, 2017 7:00 pm

Probabil că sunteţi interesaţi de cum este cu sistemul de învâţământ din Coreea de Sud şi cât de diferit este acesta de învâţământul românesc. Ei bine vă pot spune că nu sunt chiar atât de mari diferenţe. Structura este puţin diferită de şcolile din Europa şi America, iar materiile predate se aseamănă într-o mică măsură. Dar haideţi să vedem cum şi ce fel:


Un copil va începe să se pregătească de mic pentru universitate. Da, este greu de crezut, dar există copii care iau lecţii specializate încă de la grădiniţă pentru a ajunge acolo unde vor părinţii la universitate.

Există o perioadă de „înainte de grădiniţă”, unde copii care nu au cu cine rămâne acasă sunt duşi pentru a sta cu alţi copii pe parcursul zilei (un fel de creşă la noi).

Dacă în România veţi regăsi şcoala primară din clasa 1 până în a 4-a în Coreea este până în clasa a 6-a, urmată de 3 ani de şcoală „mijlocie” şi încă 3 de liceu.

Structura tuturor anilor de şcoală este cam aşa:

Înainte de grădiniţă: 0-3 ani
Grădiniţă: 4-6 ani
Şcoala primară:

clasa 1: 6-7 ani
clasa a 2-a: 7-8 anj
clasa a 3-a: 8-9 ani
clasa a 4-a: 9-10 ani
clasa a 5-a: 10-11 ani
clasa a 6-a: 11-12 ani
Şcoala mijlocie (ciclul 5-8 la noi):

clasa a 7-a: 12-13 ani
clasa a 8-a: 13-14 ani
clasa a 9-a: 14-15 ani
Liceu

clasa a 10-a: 15-16 ani
clasa a 11-a: 16-17 ani
clasa a 12-a: 17-18 ani
O şcoală vocaţională în Coreea durează 2 ani. Licenţa durează 4 ani, masterul 2 iar doctoratul 3. (Probabil studiile de licenţă variază în funcţie de universitate între 3-4 ani exact ca în România şi în alte ţări).

Grădiniţa este opţională în Coreea, mulţi părinţi preferând să îşi ţină copilul acasă cât mai mult posibil, dar la vârsta de 6 ani copilul va trebui să fie dat la şcoala primară obligatorie. În aceasta copii învaţă materii precum engleza, arte, coreeană, matematică, educaţie morală, muzică, educaţie fizică, arte practice, ştinţe şi studii sociale. De obicei un singur profesor va fi cel care predă toate materiile, dar sunt şi cazuri în care acestea sunt predate de un profesor specializat.

În şcoala mijlocie totul este luat mult mai în serios. Disciplina este strictă şi toţi elevii sunt puşi să aibă părul tuns, să fie punctuali şi să poarte uniforme. Aici există profesori pentru fiecare materie. Printre cele studiate se numără engleză, coreeană, matematică, ştiinţe sociale, etică, istorie, economie la scală mică, muzică, educaţie fizică, tehnologie şi caracterele chinezeşti Hanja.

Liceul (cunoscut şi ca şcoala secundară) sunt ultimii 3 ani de studiu, unde fiecare se specializează în funcţie de subiectele învăţate ,de exemplu ştinţe vs. limbi străine (un fel de mate-info vs. filo la noi).Standardele sunt mari atât la cele de stat cât şi la liceele private.

Şcoala vocaţională. Aproximativ 25% din absolvenţi de liceu preferă să urmeze o şcoală vocaţională, loc unde sunt învăţaţi lucruri din 5 domenii inclusiv agricultură, comerţ, pescuit, economie la scală mică şi tehnologie.

Educaţie terţiară. Pe scurt universitatea. O mare majoritate a studenţilor absolvenţi de liceu dau un test de abilităţi pentru a vedea ce pot studia mai departe. Standardele sunt înalte iar unii dintre studenţi încep pregătirile încă de la grădiniţă cum am spus. Cele 5 secţiuni ale testului includ engleza, coreeana, matematica şi materii alese de studenţi printre care ştiinţe sociale, ştiinţe fizice şi umanistică.

Universitatea este locul unde întreaga familie va deveni implicată şi va face orice pentru ca tu să treci.

Un procent de 67% din absolvenţi de liceu îşi continuă studiile.

Rata de analfabetism din Coreea de Sud este extrem de scăzută. În anul 1945 doar 22% din populaţia totală ştia să scrie şi să citească. În 2013 se înregistra un procent de 97.9% de persoane care ştiu să citească şi să scrie, făcând astfel ca rata analfabetismului să fie de 2.1%.

În ceea ce priveşte bugetul alocat Ministerului Învăţămîntului din Coreea, 19.8% din bugetul de stat merge către acesta.

81% dintre educaţia înaltă (facultate, universitate) se desfăşoară în instituţii private. Adică se pune mare accent pe universităţile private.

Un an academic în Coreea constă în 2 semestre. Primul începe pe 1 martie şi se termină pe 31 august. Există două vacanţe anual: vacanţa de vară de la mijlocul lui iulie până în august şi cea de iarnă de la sfârşit de decembrie până în ianuarie.

Profesori au voie să îşi pedepsească elevii prin metode corporale. Exact ca în serialele voastre preferate, dacă ai întârziat sau ai făcut vreo boacănă, profesorul are voie să aplice tratament corporal. Aceştia lovesc de obicei posterioarele, faţa sau spatele coapselor, tălpile sau gambele. Cu toate acestea guvernul a vorbit şi în marea majoritate pedeapsa prin lovire a fost interzisă, dar există şcoli care încă o practică.

Cum nu totul este miere şi lapte, mai jos aveţi o serie dintre cele mai ciudate şi şocante lucruri depsre şcoala din Coreea de Dud:

Liceenii au 16 ore pe zi
În medie liceenii au ore de la 8:00 până la 21:30-22:00. Stundeţii vor să meargă la cele mai bune colegii şi astfel competiţia este mare. Ca rezultat, multe şcoli îşi accelerează predarea. Un elev de liceu ajunge acasă cam pe la miezul nopţii de aceea cina se serveşte la şcoală (la fel ca celelalte mese probabil).
Şcoala sâmbătă
Pentur că nu ajung 16 ore pe zi, 5 zile pe săptămână haide să punem şcoala şi sâmbătă. Până în 2010 şcoala era de luni până sâmbătă, dar cum asta nu îi bucura prea mult nici pe elevi nici pe părinţi, s-a decis din 2012 ca şcoala în ziua de sâmbătă să nu mai existe…..2 zile pe lună. Deci practic, tot există şcoală sâmbătă, dar doar ai liber 2 sâmbete pe lună.

Oh, să respectăm profesorul…
În Coreeea există o zicală care spune „Profesorii sunt la fel de înalţi precum Dumnezeu”. Profesorii sunt extrem de respectaţi în societate, fiind consideraţi piloni de bază ai învăţământului. Pensionarea unui profesor are loc la 65 de ani.

Profesorii schimbă şcolile o dată la 5 ani
Profesorii îşi schimbă şcoala la care predau o dată la 5 ani. După fiecare cinci ani, profesorii, directorul şi directorul adjunct vor trebui să schimbe şcolile. Astfel, în fiecare an, o şcoală poate avea chiar şi un complet nou set de profesori. Ce, te împrietenisei atât de bine cu profesorul ăla de mate şi aveai şi tu şanse de trecere? Haahaa hai să aducem unul nou!

Elevii sunt cei care îşi curăţă şcoala
Femeie de serviciu? De ce să plătim una când avem elevi! Defapt, profesorii vor să îşi înveţe elevii să fie responsabili de locul în care stau (când stai mai mult la liceu decât acasă cred şi eu), şi astfel îi pun să îşi cureţe clasele. Există femei de serviciu (mai degrabă oameni cum aţi văzut în filmele americane) care fac treburile majore, dar gunoaiele de pe „pământurile şcolii sau liceului” sunt adunate de elevi dimineaţa înainte de şcoală.

Jos încălţămintea!
Ştiţi tradiţia asiatică despre modul în care trebuie să te descalţi când intri undeva nu? Ei bine, se practică şi la şcoală. Studenţii şi stafful ar putea fi rugaţi în unele şcoli să aibă o pereche de papuci în care să se schimbe atunci când umblă pe sălile şcolii.

Dacă nu eşti ca restul, pa!
Dacă în alte părţi ale lumii (nu cred că şi România, dar hai) eşti încurajat să fi tu însuţi şi să îţi arăţi adevărata culoare, în Coreea nu prea e aşa. Ideea este să nu ieşi în evidenţă şi să te amesteci în peisaj cu restul, pentru a-i evita pe cei care vor să te bată. Elevii sunt de părere că este de datoria lor să facă bine în şcoală şi să răspundă la tot în clasă.

Nu poţi scăpa!!
Ai un gând rău şi vrei să te laşi de şcoală? Nu poţi! Dar chiar nu vreau să mă duc! Nu, trebuie. Chiar dacă studenţii pică examenele şi rămân corijenţi, aceştia nu au opţiunea de a se lăsa. Dacă nu există nici o altă cale, elevul va fi transferat la o altă şcoală. Coreea vrea să aibă un mare procent de elevi educaţi.

ŞTIAŢI CĂ?
Coreenii acordă o mare atenţie educaţiei generaţiilor viitoare, iar şcoala este foarte importantă în viaţa unui elev. Dar nu numai părinţii cred că educaţia este baza personalităţii viitorului profesionist, ci şi elevii care îşi doresc performanţe cât mai multe, iar competiţia este foarte acerbă.

.

Pentru a avea performanţe cât mai ridicate, elevii îşi petrec majoritatea timpului învăţând şi îmbunătăţindu-şi abilităţile. Cu toate că efectele negative ale acestui stil de viaţă sunt tot mai pregnante (lipsa de somn, teama de examene, oboseala, stresul care duc şi la comportamente nedorite-cum este suicidul), Coreea este o ţară cu rata analfabetismului aproape de zero şi cu un grad de dezvoltare foarte ridicat. Mai jos aveţi câteva informaţii privitoare la şcolile din Coreea.

…şcoala în Coreea durează chiar şi 16 ore pe zi? Orele încep de la 8AM şi se încheie la 10PM, uneori chiar la 12AM. După primele 4 lecţii, elevii iau o pauză de prânz, apoi mai merg la încă trei ore. Când orele se termină, elevii iau cina, după care merg la clasele de studiu individual, uneori chiar şi până la ora 12AM. La multe şcoli, studiul individual este obligatoriu şi de cele mai multe ori şcoala decide ce anume studiază elevul.

…în Coreea, fiecare şcoală (primară, generală, liceu) dedică o zi pe an sportului? Elevii sunt selectaţi pentru a juca diferite jocuri şi reprezenta diferite sporturi. Elevii se antrenează intens câteva zile înainte, ba chiar strâng voluntar bani pentru echipamentul întregii clase. La aceste competiţii participă şi profesorii, uneori chiar şi părinţii elevilor. Majoritatea sporturilor sunt jocuri tradiţionale coreene şi trasul sforii, dodgeball (aruncatul cu mingea în adversari), săritul corzii etc.

…majoritatea liceenilor îşi petrec întreaga zi la liceu? Printre elevii de liceu coreeni circulă o zicală „numărul patru te duce către reuşită, numărul cinci te pică”, ceea ce înseamă că dacă dormi 4 ore pe noapte vei reuşi să intri la universitate, dacă dormi 5 vei pica. De aceea elevii petrec foarte mult timp la şcoală şi dorm foarte puţin. Dimineaţa unui elev începe prin a îmbrăca uniforma şi a-şi pregăti ghiozdanul pentru şcoală. Cu toate că îşi poate lăsa cărţile în dulapul şcolii, ghiozdanul elevului este destul de greu. Poartă în el tot felul de lucruri care să-i ajute la învăţat. Elevii servesc prânzul şi cina la şcoală, deci nu este nevoie să îşi ia mâncare de acasă.


Ziua sportului în Coreea. Să ne demonstrăm abilităţile pentru dans. Recunoaşteţi mişcările?
…nu cu mult timp în urmă, elevii erau obligaţi să vină cu o oră mai devreme la şcoală? Acest interval de timp se numea ora 0, în care elevii se pregăteau pentru orele propriu-zise. Dacă orele începeau la 9 AM, atunci elevul trebuia să ajungă la ora 8 AM. Din cauza competiţiei dintre licee, erau şcoli care adoptaseră şi ora -1 (adică trebuia să vii cu 2 ore mai devreme la şcoală înainte de începerea cursurilor). Aceste ore au fost interzise prin lege, iar elevii pot ajunge la 8.30 la şcoală. Cu toate acestea, şcolile private încă au ora 0 în program.

…vacanţele în Coreea sunt mult mai scurte decât în alte părţi ale lumii? Anul şcolar în Coreea începe în luna martie şi se termină în februarie. După un semestru obositor, vine vacanţa de vară, care durează doar o lună şi jumătate (de la mijlocul lui iulie până la sfârşitul lui august). Vacanţa de iarnă este de o lună (de la sfârşitul lui decembrie până la începutul lui februarie), după care urmează o săptămână pentru examene, apoi o altă vacanţă de 2 săptămâni. Cei mai mulţi elevi îşi petrec vacanţele studiind, fac voluntariat şi participă la internshipuri (stagii neplătite de pregătire în cadrul unei firme).

…examenul final al elevilor de liceu durează 9 ore? Acest examen este unul dintre cele mai grele teste standardizate din lume. Unii părinţi îşi pregătesc copiii pentru acest examen încă din şcoala generală. Examenul este susţinut în aceeaşi zi de către toţi liceenii (de obicei în joia celei de-a doua săptămâni a lunii noembrie). În această zi, toată societatea coreeană îşi centrează atenţia pe acest examen. Elevii sunt trataţi cu mult respect, taxiurile le oferă curse gratuite până la şcoală, mijloacele de transport sunt suplimentate pentru a face faţă numărului de elevi care trebuie să ajungă în acelaşi timp la şcoală, iar restul populaţiei poate ajunge cu o oră mai târziu la muncă pentru a nu încurca circulaţia.


Back to top Go down
View user profile http://rpghistoryw.forumgratuit.ro/forum
Melissa I.
om
om
avatar

Sex Sex : Female
Mesaje Mesaje : 21
Puncte Puncte : 2920
Reputatie Reputatie : 1
Varsta Varsta : 22
Localizare Localizare : Cluj

PostSubject: Re: Sistemul şcolar în Coreea de Sud si lucruri bizare despre acesta    Mon May 08, 2017 5:01 pm

puteai sa pui o poza la articol ca sa arate bai bine
Back to top Go down
View user profile
 
Sistemul şcolar în Coreea de Sud si lucruri bizare despre acesta
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Sistemul de ierarhizare sillan - „Rangul oaselor”
» Legende japoneze despre fantome
» Artiștii care se vor înrola anul acesta în armată
» Ladies Code vorbesc despre mult-aşteptata revenire

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Unstoppable Mind :: • ART & TRADITION • :: SOUTH KOREA :: Traditii si Obiceiuri-
Jump to: